wat ik nog meer doe naast ontwerpen

Activiteiten

Gedurende mijn carrière heb ik van alles mee mogen maken. Van opdrachten met en voor FASHION CLASH in Maastricht tot meerdere edities van een internationale kunstwedstrijd in Nieuw Zeeland
Hieronder vindt u een overzicht van al deze activiteiten en evenementen. Bij interesse in een gesprek of workshop, neem vooral contact op!

World of Wearable Art (WoW)

Wow editie 2017

Het thema van World of Wearable Arts (WoW) 2017 was ‘rood’. Ik heb dit gebruikt in een transparante en minimalistische manier. Het binnen en buiten wordt met elkaar verbonden. Door de geometrische vormen van het kostuum te combineren met de vormen van het lichaam, treed er een interessant beeld op.

Transparency in Red

Onderdeel van de show in 2017

Wow editie 2016

Met dit kostuum wilde ik de waarde van afval materiaal laten zien. Ik wilde de kracht laten zien en zichtbaar maken. Het is opgebouwd uit netjes van citrusvruchten.
Als consumenten gooien we veel weg. Als kunstenares wilde ik laten zien dat je alles kan gebruiken. Het is geen statisch kostuum maar dynamisch. Er is spraken van flexibiliteit en vormgeving. Wegwerp artikelen hebben toch schoonheid, dus in mijn optiek bestaat wegwerp of onbruikbaar niet

Motion in Pastels

Onderdeel van de show in 2016

Wow editie 2015

Een reïncarnatie van gerecycelde vuilniszakken vliegt op zonne-energie over een groene en zuivere wereld.
Ik gebruik graag onconventionele materialen en ontdek hier vaak schoonheid in. Een compleet nieuwe dimensie die ik gebruik om een kostuum te maken.

Re-Bird

Onderdeel van de show in 2015

Wow editie 2014

Een creatie van een zwart en wit ritme. Het warme gevoel van een Braziliaanse dans is samengevat in zwart en wit, lijnen, driehoeken, rechthoeken en andere geometrische vormen.
Tiel Janssen deed in 2014 voor het eerst mee aan World of Wearable Art (WoW) en werd tweede in de categorie van ‘First Time Entrant’.
De show werd in 2014 door meer dan 55.000 bezoekers bezocht! De ambassadeur was persoonlijk aanwezig om tijdens de award show de Nederlandse winnaars te feliciteren.
De expositie is geboekt in musea in Nieuw Zeeland, Australië en de Verenigde Staten, zo rijst het werk van Tiel Janssen de hele wereld door.

Colorless Rhythm

Onderdeel van de show in 2014

Kunst op het Lijf in De Rijp

Performance en expositie voor draagbare kunst

Tiel2014__ICEMAN (2)

Smeltende ijsberg

2014

19_Briljant_Bra_Aan_2013

Briljant Bra

2013

Colourless Rhythm

2012

001_12_DeRijp_2010_Verknipte_communicatie

Verknipte Communicatie

2010

Kunst Om Het Lijf 2009

Black Phantasy

2009

001_007_Virtueledriehoeken_2002

Virtuele Driehoeken

2008

Rondecirkel

Cirkel

2008

Kostuum2007

Crenoline

2008

Fashion Clash

Interdisciplinair evenement over de ontwikkeling van fashion en fashion cultuur

2022

Tijdens het drie-daagse festival van Fashion Clash in 2022 kreeg de nieuwe generatie ontwerpers en artisten een podium op dit hybride festival. Hier kregen ze de kans om hun talent te tonen aan een (inter)nationaal publiek!
De campagne voor dit jaar werd gemaakt door en met oud deelnemers en medewerkers. Tiel Janssen schittert op een van de posters die door Maastricht werd opgehangen.
Voor meer info over het FASHION CLASH festival klik hier!
Glamcult schreef een artikel en plaatste Tiel Janssen op de voorpagina. Klik hier voor het artikel.

Fashion Clash Festival

Fashion Clash 2022

2021

Op 27 april vierde Koning Willem Alexander samen met de koninklijke familie zijn verjaardag in Maastricht. Op deze zonnige dag presenteerde FASHIONCLASH, samen met enkele deelnemers, een selectie van de STAND-IN borden die tijdens de workshops in november 2021 werden gemaakt.
Mijn STAND-IN bord kreeg de ere plaats helemaal vooraan.
De Limburger heeft een artikel hierover geschreven, klik hier.
Voor meer info over het FASHION CLASH evenement klik hier!

Verjaardag Willem-Alexander

Fashion Clash 2022

Het thema van FASHION CLASH 2022 was om jezelf in één dag aan te kleden. Om een beeld te maken wat je expressieve ik weergaf. 
Ik heb een compositie gemaakt van kant en plastic in mijn kleuren: zwart en wit. Het beeld bestaat uit een grote kanten kraag, gemaakt van gerecycled materiaal met als aanvulling een rok.

Expressieve ik

Fashion Clash 2021

2018

Koorkap_2018
De ontwerpers werd gevraagd een nieuw ontwerp te maken geïnspireerd door de historische koorkappen en hun betekenis. De Sint Servaas Baseliek in Maastricht heeft een aantal prachtige 18de eeuws koorkappen in hun bezig. Ze zijn van prachtig materiaal en voorzien van gedetailleerde versieringen.
Met deze inspiratie kregen de ontwerpers de opdracht een nieuwe koorkap te ontwerpen. De vraag is, hoe kijkt de nieuwe generatie aan tegen een traditioneel en religeus object?
Mijn ontwerp van de koorkap bevat een metafoor voor het begrip religie. Het staat boven het aardse uit. De glans van de kapotgeslagen kerstballen (waarvan de mantel is gemaakt) weerspiegelt maar kan het licht niet omvatten. Net zoals religie. Het is een gevoel. Een glans. Prachtig maar ongrijpbaar.
Klik hier voor meer info!

Koorkappen project

Fashion Clash 2018

2017

Op 10 september 2017 werd het project FabricAge (Let’s (ad)dress the people!) onthuld in het Mosae Forum in Maastricht. Het project ging over verbinding door creativiteit en textiel. Een gemeenschap van verschillende leeftijden samen laten werken.
Tiel Janssen hielp mee door verschillende technieken te introduceren en samen aan de slag te gaan. Samen met 5 textiel ontwerpers, 6 ervaren kunstenaars en meer dan 150 55+ers werd er in 250 uur een spectakel stuk gemaakt.

Klik hier voor meer info over dit project van FASHION CLASH!

Opening Fashion Clash

Fashion Clash 2017

2016

Tijdens de officiële opening van het Fashion Clash festival in 2016 schitterde verschillende kostuums van Tiel Janssen in de openings act
Klik hier voor meer info over FASHION CLASH!
Klik hier voor meer info over de opening!

Opening Fashion Clash

Fashion Clash 2016

De Italiaanse VOGUE heeft een artikel geschreven over FASHION CLASH in Maastricht. Tiel Janssen werd expliciet genoemd “Etnische en historische kostuums gemaakt door studenten van The Royal Academy of Art in Den Haag en Antwerpen werden tentoongesteld tijdens de show – eveneens als de speciaal ontworpen kostuums van de Nederlandse ontwerpster Tiel Janssen.”
Lees het volledige artikel hier!

Artikel in VOGUE IT

Fashion Clash 2016

Andere media

2017

1Limburg beschrijft de draagbare kunst van Tiel Janssen rondom Carnaval. Ze noemen het ook wel “Maastrichtse haute couture voor de vasteloavond (carnaval)”
Tiel zegt zelf “Mensen vinden ze prachtig en ik krijg altijd leuke reacties als ik die dagen over straat loop”, zelf ziet ze haar creaties meer als ‘wearable art’ (draagbare kunst).
Lees het volledige artikel hier!

Artikel 1limburg

6 februari 2017

LimburgToday kopt met “Haute Couture met carnaval in Maastricht” en zegt kleurrijke, extravagante carnavalskostuums worden nergens met zoveel aandacht gemaakt en gedragen als in het Maastrichter straatcarnaval. Voor kunstenares en ontwerpster van theaterkostuums en sieraden, Tiel Jansen is het Maastrichter straatcarnaval hét moment van het jaar om haar eigen creaties echt te dragen. Met haar Wearable Art is ze dit jaar weer een opvallende verschijning in de Maastrichter vasteloavend.”
Lees het volledige artikel hier!

Artikel LimburgToday

23 februari 2017

2014

Tijdens een aflevering van AvondGasten bij L1 gaat Tiel Janssen in gesprek over “Kan kunst draagbaar zijn?”

Te gast bij L1

27 oktober 2014

Musea en tentoonstellingen

2019

In Juni 2019 werden een aantal creaties van Tiel Janssen tentoon gesteld tijdens een catwalk show. De creaties paradeerden door de gigantische tuinen onder begeleiding van een violist.
“Zeker in deze setting komen de kostuums echt tot hun recht.” Zegt Tiel Janssen. “Ze zijn gemaakt voor een drie dimensionale ruimte en ze kunnen van alle kanten bekeken en bewonderd worden.”

Glow art catwalk

Juni 2019

2016 – 2017

De Kantfabriek Horst toont als eerste de creaties van carnavaliste Tiel Janssen uit Maastricht. In haar tentoonstelling brengt Tiel Janssen drie kenmerken tot uitdrukking: het lichaam als drage, niets is normaal en alles is bijzonder. 
De woordvoerder van Museum de Kantfabriek zegt “Een expositie die verbaast, inspireert en jouw kijk op kostuums en sieraden voorgoed verandert.”
Lees het volledige artikel hier!
Voor meer informatie over de tentoonstelling, klik hier!

TEX TIEL, wearable art van Tiel Janssen

11 december 2016 - 9 april 2017

Workshops en masterclasses

2014

In februari 2014 gaf Tiel Janssen een lezing over Theatrale kostuums in vreemde materialen bij De Gilde in Maastricht.
In deze lezing vertelde ze over het werken met vreemde materialen. Ze zegt “Het is een middel om resultaat te bereiken in de verbeelding, oftewel het realiseren van een gedachte, gevoel en emotie in materie.” Na de lezing vond er een expositie plaats met de ontwerpen van Tiel Janssen, bestaande uit kostuums en juwelen.
Mocht u zelf interesse hebben in een lezing of workshop van Tiel Janssen, neem dan gerust contact op. 

Theatrale kostuums in vreemde materialen

11 februari 2014

nl_NLDutch